1 דקות קריאה
מי יהיה אחראי על המטרוורס?

ב-2010, המגזין "The Economist" כתב כי הפעולות והקשרים החיצוניים של פייסבוק דומים לאלה של מדינה ריבונית. למרות שהפלטפורמה לא הגיעה אז למיליארד משתמשים, פגישה בין המנכ"ל מארק צוקרברג לראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון נראתה כמעט דיפלומטית.אנליסטים טוענים מזה זמן רב כי הגודל, האוכלוסייה וההשפעה של פייסבוק מאפשרים לה לקבוע את כללי המשחק ולשלוט בעצמה, בדומה לטריטוריה עצמאית. לדוגמה, ההחלטה של פייסבוק להטיל איסור על הצבא של מיאנמר הדגימה תחושת ריבונות גוברת.

כעת, כשפייסבוק משנה את שמה למטה וממוקדת בפיתוח המטרוורס, היא עשויה להתמודד עם אתגרים דומים בהיצע מציאות מדומה שלה. המטרוורס, כפי שדמיינו אותו, יהיה עולם וירטואלי מאוחד המשקף את עולמנו. הגבולות בין הממשי לווירטואלי עשויים להקשות עוד יותר על ניהול ורגולציה של מדיה חברתית מאשר כיום. זו הסיבה לכך, שבשלב המוקדם של פיתוח המטרוורס, השאלה "מי ינהל את המטרוורס?" 

היא כל כך רלוונטית.מהו המטרוורס, ואיך ניתן לנהל אותו? המטרוורס הוא מרחב וירטואלי תלת-ממדי שבו משתמשים יכולים אינטראקציה עם הסביבה שלהם ועם אחרים. הוא מבוסס על שלוש טכנולוגיות מרכזיות: XR (מציאות מורחבת), בלוקצ'יין ובינה מלאכותית, ויש לו שלוש תכונות מגדירות: אינטרופראביליות, אוניברסליות וסביבה חברתית.

למרות שהמודל התיאורטי של המטרוורס קיים מאז שנות ה-90, הוא רק התקדם באופן מעשי בשנים האחרונות. חברות החלו לפתח גרסאות משלהן של סביבות מטרוורס הודות להתקדמות בבלוקצ'יין, VR נגיש וחבילות AI מוכנות לשימוש. יש לזכור שאלה אינם מטרוורסים אמיתיים; ללא אינטרופראביליות, הם עדיין יישומים עצמאים המכילים עולם וירטואלי אחד או יותר.ניתן לתאר את Sandbox 

כמטרוורס למשחקים בלבד, ודיסצנטרלנד הוא דוגמה מוקדמת. פייסבוק (כעת מטה) מחזיקה בחזון שונה מאוד. מארק צוקרברג הסביר בכנס Connect 2021 כי המטרוורס של החברה יהיה "אינטרנט מגולם" שיתפלג ולא יישלט על ידי חברה אחת. הוא גם מתפלג בדיסצנטרלנד וב-Sandbox הודות לארכיטקטורת הבלוקצ'יין שלהן, אך הן קטנות יותר ויש להן בסיס משתמשים קטן יותר. 

בניגוד לכך, פייסבוק יכולה לנצל את כמעט שלושה מיליארד המשתמשים שלה במדיה החברתית כדי ליצור מערכת אקולוגית מטרוורס עולמית ומנוהלת על ידי הקהילה. נכון לעכשיו, עם ניהול, הכללים אינם ברורים לחלוטין. צוקרברג אמר:"המטרוורס לא ייווצר על ידי חברה אחת. הוא ייבנה על ידי יוצרים ומפתחים שייצרו חוויות חדשות ופריטים דיגיטליים שיהיו אינטרופראביליים ויפתחו כלכלה יצירתית גדולה בהרבה מזו המוגבלת על ידי הפלטפורמות והמדיניות הנוכחיות."הוא אומר שפייסבוק (כעת מטה) תשמש רק כמניע ומאיץ. 

עם זאת, פייסבוק, התלויה בתוכן שנוצר על ידי משתמשים ומוציאים פרסומיים כדי להניע תנועה, עשויה להימצא באותה סירה. החוויות מעוצבות על ידי יוצרים ומפתחים, אך הן כפופות לאלגוריתמים ולעבודה פנימית של פייסבוק. 

החברה הקימה לאחרונה את הוועדה המפקחת כדי לבדוק את מדיניות התוכן בעקבות חוסר הבהירות בניהול. כדי למנוע חזרה על מסלול הפלטפורמה החדשה, יש לטפל מוקדם בבעיות הקשורות לניהול המטרוורס. למרבה המזל, כמה ארגונים ממשלתיים וציבוריים שוקלים להתחיל מוקדם.

שלושה דוגמאות בולטות לממשלות המתייחסות ברצינות למטרוורסממשלות ברחבי העולם עוקבות אחרי פייסבוק ואחרים העובדים על תכניות המטרוורס שלהן. שותפויות מוקדמות, כמו אלה המפורטות למטה, יכולות לעזור לדמיין וליישם מבנה ניהול חזק שיענה על הצרכים העתידיים.

  1. קוריאה הדרומית וסיאול
    • Netmarble, Zepeto ו-ifland הם בין השחקנים בתחום המטרוורס בקוריאה הדרומית (שוק המשחקים הרביעי בגודלו בעולם). ממשלת קוריאה הדרומית לא רק שתומכת בחידושי המטרוורס, אלא גם הקימה "ברית מטרוורס" כדי לתאם מאמצים. כבר הצטרפו מעל 500 חברות, וסיאול אף הודיעה על תוכניות ליצור מטרוורס עירוני.
  2. טנסנט, חברה סינית
    • טנסנט הצהירה בשיחת הרווחים הרבעונית האחרונה שלה שהיא תקבל את המטרוורס אך תצטרך להתאים אותו לחוקי ורגולציות סין. בעוד שהממשלה הסינית תומכת בפיתוח המטרוורס, חווית המשתמש חייבת לעמוד בהנחיות הממשלה. לסין היסטוריה של הגבלות על תעשיית הטכנולוגיה, והמטרוורס יירכז במדינה זו.
  3. שגרירות המטרוורס של בארבADOS
    • בארבADOS היא האומה הראשונה בעולם שהקימה שגרירות במרחב מציאות וירטואלית, תוך הכרה במציאות הווירטואלית ישויות חוקיות. למעשה, ממשלת בארבADOS משתפת פעולה עם מספר חברות מטרוורס, כולל Decentraland, SuperWorld, Somnium Space ואולי גם Meta, כדי להקים נוכחות חזקה בניהול הפלטפורמה.

חזון לגוף רגולציה פתוח ולא רווחי שלוש הדוגמאות הללו מראות שהעולם מכיר בצורך לנהל את המטרוורס. למרות זאת, אין מנגנון ניהול ברור, למעט סין. 

כדי להבטיח שהמטרוורס יתפקד ללא בעיות ניהול או רגולציה, אידיאלי יהיה ברית מטרוורס עולמית עם אלפי חברים ולא 500 בלבד. הארכיטקטורה המבוזרת של המטרוורס אומרת שהפעולות היומיומיות יתנהלו בעצמן. 

רק קביעת מדיניות ופתרון סכסוכים ברמה גבוהה יטופלו על ידי ברית פתוחה ולא רווחית זו.חוקי קריפטו לשמש כבסיס לניהול המטרוורס?המשימה הנוכחית היא להביא את הבלוקצ'יין והקריפטו תחת פיקוח רגולטורי כדי שנוכל להתכונן למטרוורס של העתיד. ממשלות ואזורי עולם ממשיכים לנקוט בגישות שונות לקריפטו, מה שעשוי להיות בעיה בהתחשב בכך שקריפטו הוא הבסיס לכלכלה של המטרוורס. 

לפני שנבנה על זה לפתח מדיניות עתידית, עלינו קודם להגיע להסכמה על איך לנהל את שלוש הטכנולוגיות המרכזיות התומכות במטרוורס.

מאמר מאת: אמית קיסר